Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

PSD a fost exclus din Partid

Irina Tănase și Viorica Dăncilă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

O întrebare țara o străbătea înainte de congresul XV al Partidului: Congres să fie, dar de ce îl facem?

Acum, că s-a terminat, se fac tot felul de analize despre ecuațiile de putere din PSD, despre noua fază a luptei cu statul paralel, noua politică externă, SUA, China, Israel în locul „dușmănoasei” UE, sau „surpriza” Țuțuianu. Interesant, dar nimic din toate astea nu l-a preocupat în primul rând pe Dragnea. 

Dragnea a convocat Congresul în primul rând pentru primul rând. Pentru primul rând al Sălii Palatului, în care și-a pus fosta secretară, actuala amantă oficială, lângă el și doamna Dăncilă, adică lângă președintele PSD și prim-ministrul, cu 4000 de delegați în spate.

Ca s-o așeze pe Elena în dreapta lui, Ceaușescu a umplut-o mai întâi cu funcții, pornind de la calitatea ei de vechi membru de partid. Dragnea a considerat că e suficientă funcția de domnișoară cu care poate se va căsători, dacă îi dă voie „partidul din suflet”. În felul acesta, a șters în mod deliberat podeaua Sălii Palatului cu doamnele Dăncilă, Firea, Carmen Dan, Olguța Vasilescu, Corina Crețu, Rovana Plumb etc. A tras apa după cei 22 de ani în PSD, invocați de adversara lui, Ecaterina Andronescu. Precum și după foștii președinți, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, șterși din istoria partidului, cum l-a aneantizat Ceaușescu pe Dej.

Cât despre social-democrație...

Urmând întru totul exemplul lui Ceaușescu, pe vremea căruia Partidul Comunist nu mai era nici comunist și nici partid, ci personalul de „deservire” al Casei Ceaușescu, Dragnea a dizolvat ieri PSD. Prin plasarea domnișoarei sale deasupra întregii nomenclaturi, Dragnea a transmis că trecutul, tradițiile, statutul, ideologia PSD sunt excluse din partid. Astfel, zisul partid devine alaiul său, nu numai de nuntă.

Iar milioanelor de votanți PSD adepți ai familiei tradiționale ortodoxe, pe care tot anunță că îi scoate la referendum, Dragnea le-a dat spre a fi înghițit, fără să clipească, cu surâsul său de șacal obosit, un exemplu mobilizator de familism tradițional.

Ca să știe nu numai aparatul de partid, dar și ultimul pesedist habotnic, că de acum înainte Dragnea poate și face orice. Să se închine, deci, la El, ca la icoană.

După 28 de ani, Congresul Dragnea pune românilor o întrebare pe care ceva ce s-a numit Revoluție a lăsat-o fără răspuns: nu vă doriți dvs, de fapt, să fiți un popor de slugi hoațe?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult